Weerbaar en weerbaarheid » Weerbaarheidsprogramma » Zelfverdedigingsschreeuw

Zelfverdedigingsschreeuw

Je sterk voelen

 

Luister naar de tekst 
'zelverdedigingsschreeuw' 

Zelfverdedigingsschreeuw

Je stem kun je heel goed gebruiken als wapen. Je kunt jezelf beschermen tegen iemand die iets bij jou doet wat je niet wilt. Bijvoorbeeld als iemand je vastpakt, achtervolgt, aan je trekt, enz. Je kunt iets tegen diegene zeggen, zoals bijvoorbeeld: Nee, dat wil ik niet. - Stop, laat dat. - Blijf van me af. - Ga weg!
Wat je ook kunt doen, als je in gevaar bent, is schreeuwen. Met een zacht, hoog gilletje 'help, help' roepen werkt niet. Je zegt daarmee alleen maar tegen jezelf dat je je niet goed kunt beschermen en dat iemand anders je moet helpen. Degene die vervelend tegen je is zal bij het horen van jouw hoge piepstemmetje denken dat je toch niets kunt en daarom zal hij juist doorgaan met wat hij doet. Maar denk je eens in dat je brult als een leeuw, met een hele harde schreeuw die komt vanuit je buik. Dan voel je jezelf sterk en zeg je als het ware tegen die ander dat hij moet oppassen. Jij weet heel goed hoe je jezelf tegen gemeneriken kunt beschermen en je bent niet bang voor hem of haar.

Redenen om te schreeuwen

Er zijn drie belangrijke redenen om hard te gaan schreeuwen:
1- Je wordt er zelf sterker van.
2- Je schrikt er de ander mee af.
3- Je waarschuwt andere mensen ermee.

Een echte 'schreeuw om te overleven' komt uit de buik, niet uit je keel. Het moet klinken als het brullen van een leeuw. Stop alle energie die je hebt in de schreeuw. Niemand mag jouw leven bedreigen of aan je komen als jij dat niet wilt. Bij vechtsporten wordt het schreeuwen ook gebruikt en noemt men dit kiai.

'Brand!!!' roepen bij gevaar

Als je in gevaar bent en je hebt hulp nodig van iemand die bijvoorbeeld in de buurt is kun je beter 'brand' roepen dan 'help'. Bij brand worden mensen nieuwsgierig en gaan ze er op af. Iemand om hulp horen roepen schrikt af omdat je dan zelf ook in gevaar kunt komen en daar heeft niemand zin in. Ook de boosdoener weet dat als hij iets fout doet, hij er last mee kan krijgen. Hij is het alleen even vergeten. Herinner hem hier aan door bijvoorbeeld de politie te roepen. Hij zal hierdoor misschien in verwarring raken. Zijn kwade bedoelingen zullen over gaan in angst en verwarring. Hierdoor zal hij misschien besluiten om snel weg te gaan. Als je niet zo hard kunt schreeuwen of moet je bijvoorbeeld over een stil weggetje fietsen dan kun je ook een fluitje meenemen. Het hard blazen op een fluitje kan ook de aanvaller afschrikken.