Weerbaar en weerbaarheid » Weerbaarheidsprogramma » Weerbaarheidsoefeningen

Weerbaarheidsoefeningen

Mentaal, verbaal en fysiek weerbaar

 

Luister naar de tekst 'over oefeningen' 

Oefeningen

Ben je in een vervelende of onveilige situatie terecht gekomen dan probeer je met zo min mogelijk geweld eruit te komen. Maar er zijn situaties denkbaar waarbij je je fysiek moet verweren. Op deze pagina staan een aantal oefeningen die je alleen of samen met je vader, moeder, broertje, zusje, vriendje of vriendinnetje kunt doen. Je mag de technieken nooit zomaar op het schoolplein of op straat gebruiken. Je zou dan een gevaar zijn voor andere mensen en kinderen. Als je gaat oefenen doe dat dan heel voorzichtig, je kunt elkaar snel zeer doen.

 Samen oefenen is heel leuk maar ... voorzichtig !!! 

Weerbaar door sport

Je kunt ook een cursus zelfverdediging of een sport gaan doen. Door een sport te beoefenen word je fysiek sterker en voel je je ook mentaal goed. Je kunt dus zeggen dat je door te sporten je weerbaarder gaat voelen. Bij de meeste sporten zijn duidelijke regels, die gecontroleerd worden door volwassenen. Hierdoor kun je veilig oefenen in het omgaan met je leeftijdgenoten. Ook kun je nieuwe vrienden of vriendinnen maken zodat je niet in een isolement raakt. Kies een sport die bij je past en vraag of je een keertje mee mag doen zodat je kunt kijken of je de groep ook leuk vindt. Gaat iedereen op een vriendelijke en sportieve manier met elkaar om, of is er veel stoer gedrag en is alleen de sterkste of de beste belangrijk. Het leveren van een prestatie, door bijvoorbeeld een eerste plaats te behalen, is mooi maar dit mag het plezier van de sport niet in de weg staan. Het is belangrijk dat je plezier hebt in de sport die je doet en dat je er graag naar toe gaat. Op internet kun je veel informatie vinden over sporten en de clubs bij jou in de buurt. Ook kun je in de bibliotheek een boek opzoeken over verschillende sporten. Bij de meeste club of verenigingen kun je een gratis proefles meedoen.

Oefening 1 t/m 26

Verdedigingshouding

Goede vuist maken
Bevrijdingstechnieken

Verdedigen vanaf de grond

Afreageren op een kussen

 

Stootkussenoefening

Zelf een stootkussentje maken
Een stootkussentje kopen

Hoe houd je het stootkussentje vast
Basistechnieken stoten, hamerslag en trappen
Conditie oefeningen

 

 

Weerbaarheidstraining bestaat uit mentale, verbale en fysieke onderdelen. Deze drie onderdelen versterken elkaar, je kunt ze niet los van elkaar zien. Als je je fysiek sterker gaat voelen, omdat je bepaalde doeltreffende technieken kunt toepassen, als dit nodig is, voel je je mentaal beter opgewassen tegen lastige of bedreigende situaties en kun je deze met minder angst tegemoet treden. De kans dat de ander zijn ‘aanval’ doorzet wordt hierdoor aanzienlijk kleiner. Als je je mentaal en/of verbaal sterker gaat voelen, kom je zelfverzekerder over en dit straal je uit (je houding wordt rechter). Als je iets zegt, klinkt je stem krachtig. Deze fiere houding maakt het voor de ander niet aantrekkelijk jou (nog langer) lastig te vallen. Je krijgt meer lef om de nare situatie, waarin je je bevindt, aan te gaan en de ander te confronteren. Confronteren houdt in dat je er iets van durft te zeggen als de ander iets bij jou doet wat jij niet leuk vindt. Hoe eerder de confrontatie wordt aangegaan, hoe sneller de vervelende of bedreigende situatie zal stoppen.