Weerbaar en weerbaarheid » Weerbaarheidsprogramma » Vriendschap en verliefdheid

Vriendschap

en  verliefdheid

 

Luister naar de tekst 'Vriendschap en verliefdheid'

Vriendschap en verliefdheid

Niemand kan zonder vrienden en vriendinnen. Zij zijn degene met wie je over van alles kunt kletsen en die je begrijpen. Ze troosten je als jij je rot voelt, helpen je als het nodig is en met hen doe je leuke dingen. Vriendschap lijkt vaak heel gewoon. Je denkt er vaak niet over na. Toch is vriendschap erg belangrijk en heel speciaal. Een vriend of een vriendin geeft je het gevoel dat je er mag zijn, dat er anderen zijn die om je geven. Eigenlijk is dat net zo belangrijk als eten en drinken.

 

Als je iemand anders leuk vindt, aardig of lief vindt, als je verliefd bent op iemand, dan wil je graag naar iemand toegaan en met hem of haar praten en samen leuke dingen doen. Soms gaat dat heel gemakkelijk, soms ook niet. Het kan zijn dat iemand jou nog niet opgemerkt heeft. Als je dan naar iemand toegaat en contact met een ander maakt, kun je dat het beste zo doen dat de ander daar een ja-gevoel van krijgt.

 

Hoe kun je dat doen? Je begint een praatje ergens over en kijkt de ander daarbij af en toe aan. Je moet dan goed letten op de reactie van de ander. Als je merkt dat de ander een ja-gevoel heeft, ga je door. Bij een nee-gevoel stop je en probeer je het op een andere manier. Als je gewoon doorgaat, terwijl de ander een nee-gevoel heeft, is dat niet zo slim. Je krijgt dan nooit een goed contact met de ander. Het meisje of de jongen die je bijvoorbeeld zou willen versieren, zal je dan vast niet leuk vinden.