Stoer doen

en weerbaar zijn

 

Luister naar de tekst 'Stoer doen'

Stoer doen

Stoer doen is je flinker en sterker voordoen dan je van binnen bent. Je draagt dan stoere kleren; je praat stoer zo van die sla ik effen inelkaar en doet stoere dingen. Jongens en meisjes doen alleen maar stoer als er anderen bij zijn. Waarom is dat zo? Aan stoer doen zitten voordelen. Voordelen van stoer doen kunnen zijn dat anderen je interessant vinden, tegen je opkijken of niet zien dat je bang bent. Al deze dingen geven je het gevoel invloed te hebben op anderen. Nadelen kunnen zijn dat anderen je niet aardig vinden. Dat je geen echte vrienden hebt waar je alles tegen kunt zeggen. Ook moet je steeds oppassen dat een ander niet de baas gaat spelen.

 

Soms gaat dat stoer doen samen met agressief gedrag. Agressie kan goed zijn om jezelf of anderen, als dat nodig is, te verdedigen. Toch vechten of bekvechten jongens en meisjes vaak alleen maar om te laten zien dat ze sterker zijn dan een ander. Als je echt sterk bent, hoef je niet te vechten. Het is dan fijn dat je je sterk voelt. Als je dat weet, hoef je dat aan anderen niet te bewijzen. Vaak blijkt dat kinderen die veel vechten onzeker zijn of problemen hebben die ze op die manier afreageren. Laat je niet opjutten door anderen en hun stoere verhalen. Doe zelf geen dingen die je zelf niet wilt of die niet goed zijn. Jij moet zelf weten wat je doet en zelf bepalen wat goed en fout is. Als iemand je probeert over te halen iets te doen, denk dan na over wat de gevolgen kunnen zijn. Ga na of je een ja-gevoel of nee-gevoel hebt. Beslis of je dit echt wel wilt. Als je het niet wilt, zeg dat dan rustig en duidelijk. Leg ook uit waarom je dat niet wilt.

 

Jongens en meisjes verschillen wel van elkaar maar ze hebben dezelfde rechten. Sommige jongens geloven dat ze veel vriendinnen moeten hebben gehad. Ze zijn bang om niet mee te tellen. Ze scheppen op over hoeveel meisjes ze al gehad hebben. Vaak zijn deze verhalen helemaal niet waar en wordt er alleen maar overdreven en stoer gedaan. Ervaringen met meisjes of jongens maken je echt niet meer waard dan een ander. Soms vinden jongens dat als een meisje A zegt, ze ook B moet zeggen. Hiermee willen ze zeggen dat als een meisje hen kust, ze ook meteen moet tongzoenen of zelfs nog meer. Ze geloven dat als je maar doorgaat het meisje het vanzelf wel fijn gaat vinden. 

 

Het eerste wat je aan mensen ziet, is hoe zij er uit zien en wat zij doen. Ook kun je horen wat zij zeggen. Hierdoor kun je een beetje te weten komen hoe mensen van binnen zijn. Wat je niet zo gemakkelijk kunt zien is wat andere mensen denken en voelen. Soms willen mensen dat ook niet. Ze verbergen dan met stoere taal en door wat ze doen, hoe ze van binnen zijn. Iemand die altijd heel stoer doet, kan dus van binnen onzeker, verdrietig en bang zijn. Veel mensen willen alleen hun sterke kant laten zien en niet waar ze minder goed in zijn. Soms omdat ze niet zo blij zijn met hun zwakke kanten en soms omdat ze bang zijn dat anderen hun een zwakkeling zullen vinden. Toch is het heel normaal om onzeker te zijn en verdriet te hebben. Iedereen heeft deze gevoelens. Als je daar niet over praat en dat niet aan anderen laat zien, ziet niemand wie je echt bent. Het is dan ook de vraag of je goed voor jezelf zorgt. Bovendien kost het erg veel energie om jezelf anders voor te doen dan dat je bent.