Regels en wetten

 

Luister naar de tekst 'Regels en wetten'

Regels en wetten

Regels en wetten zorgen ervoor dat we goed met elkaar omgaan. Zonder regels zou het leven ingewikkeld en gevaarlijk zijn.

Zo maken de verkeersregels het verkeer veilig, omdat iedereen zich aan dezelfde regels moet houden. Stel je voor dat iedereen maar wat deed, of zijn eigen regels bedacht. Ookheeft elk spel zijn eigen spelregels. Ze gelden voor elke speler. Die regels houden het spel eerlijk en leuk. Regels zijn dus belangrijk!  Je weet wat wel en wat niet mag! Wie zich niet aan de regels houdt mag niet meer mee doen en krijgt soms straf. 

De meeste samenlevingen hebben geschreven wetten die de rechten van burgers beschermen, en straffen opleggen aan overtreders, de daders. Volwassen mensen behoren de wet te kennen, als ze deze overtreden kan hun straf een boete of zelfs een gevangenisstraf zijn.

 

Thuis hebben jullie ook regels. Je ouders zorgen ervoor dat jij je thuis aan de regels houdt. Bijvoorbeeld over hoe laat je naar bed gaat. Of hoe lang je op de computer een spelletje mag spelen. Kun je er zelf nog één noemen?

 

 

Op school gelden ook regels en meester en juf zorgen ervoor dat iedereen zich aan de regels houdt. Kun je een paar regels die op school gelden noemen?