Weerbaar en weerbaarheid » Weerbaarheidsprogramma » Plagen - Ruzie - Kwetsen

Plagen - Ruzie - Kwetsen

Pesten voorkomen

 

Luister naar de tekst 'Plagen - Ruzie - Kwetsen'

Plagen

Plagen is goedbedoeld. Het is een goedbedoeld grapje en vaak heb je dan allebei plezier. Geplaagd worden is niet zo erg: soms word je er verlegen van. Kinderen die elkaar plagen doen dat vaak om de beurt. Nu eens plaagt de een, dan weer de ander. Een kind dat geplaagd wordt, kan op een ander moment terug plagen. Je kan elkaar plagen voor de lol, voor het plezier en soms kan je elkaar plagen omdat de ene iets verkeerd zegt, of iets geks vertelt, of extra opvalt.

 

Ruzie

Ruzie maken gebeurt ook vaak. Zowel grote mensen als kinderen maken ruzie. Je kan ruzie maken omdat je het ergens niet mee eens bent of omdat de ander een andere mening heeft over een bepaald onderwerp. Er zijn honderdenden redenen om ruzie te maken. Als je ruzie maakt, ben je vaak heel kwaad. Kwaad zijn mag best, maar toch moet je er rekening mee houden dat je niemand anders met je kwaadheid kwetst. Als dit toch zou gebeuren, dan heb je nog altijd de kans je te verontschuldigen. Na ruzie is er steeds een kans om het goed te maken. Boosheid kun je prima afreageren op een kussen, dan hoef je niemand te kwetsen. Tot hiertoe is er niets verkeerds aan de hand. Een andere mening mag je best duidelijk maken, maar er is wel een heel belangrijke voorwaarde: dat je ook respect hebt voor de mening van de ander, ook al is die heel anders.

 

Kwetsen

Kwetsen is iemand persoonlijk pijn doen met woorden, juist met die dingen die voor hem of haar gevoelig liggen. Bijvoorbeeld: geen geld genoeg hebben voor merkkleding, gescheiden ouders of een donkere huidskleur hebben. Gekwetst worden doet pijn: je voelt je er ongelukkig door. Iemand regelmatig kwetsen is een vorm van pesten.