Weerbaar en weerbaarheid » Weerbaarheidsprogramma » Pesten, er is altijd wat aan te doen

Stop pesten

Pesten, er is altijd wat aan te doen

Luister naar de tekst 'Pesten, er is altijd wat aan te doen'

Pesten is gemeen en moet stoppen

Omdat pesten gemeen en verschrikkelijk is, moet er iets aan gedaan worden. Als je gepest wordt is dat nooit je eigen schuld, alhoewel je dat misschien wel denkt. Zowel pesters als gepesten krijgen vroeg of laat last van het pesten. Ook de kinderen die het pesten zien gebeuren, hebben er last van. De sfeer van een groep waarin gepest wordt, is alles behalve gezellig. Hoe langer het pesten duurt, hoe slechter de sfeer wordt. Slechts weinig kinderen voelen zich er goed bij. Daarom moet het pesten stoppen. Dat is niet zo gemakkelijk. Het vraagt inspanning van iedereen. De beloning is een groep waar best wel eens geplaagd en gelachen mag worden, maar waar je wel graag naar toe gaat. Een groep waar iedereen luistert en respect heeft voor de ander in dezelfde mate als de ander respect heeft voor jou.

 

Pesten negeren

In het begin kan het goed zijn om het pesten te negeren. Als je op pestgedrag reageert door te huilen, verdrietig of bang weg te lopen of heel kwaad te worden hebben de pesters een reden meer om je te pesten. Want ze vinden dit 'lollig'. Daarom is een sterk wapen tegen pesters, te doen alsof ze er niet zijn. Als het pesten doorgaat kun je niet meer doen alsof het niet bestaat. Dan heb je er hulp bij nodig, omdat het je alleen niet lukt. 

 

Praten over pesten

Misschien is er wel een volwassene met wie je erover kunt praten. Hun hulp kun je gebruiken om het pesten te stoppen. Bijvoorbeeld je ouders of je opa of oma. Misschien hebben ze wel goede ideeen, zij hebben ook op school gezeten en ze weten wat er allemaal kan gebeuren. Of heb je een vriend of een vriendin die begrijpt hoeveel verdriet je hebt. Ook meester of juf kan je helpen door een les voor te bereiden met als thema pesten. In deze les gaat het dan niet rechtstreeks over wat er bij jullie in de klas gebeurt, maar over pesten in het algemeen. Sommige leerkrachten zijn daar heel goed in. Misschien eindigt dit wel met afspraken, waarin staat hoe jullie goed met elkaar kunnen omgaan. Belangrijk is dat je in ieder geval laat weten wat er aan de hand is.

 

Niemand heeft het recht jou te pesten. Niemand!!!

Als je veel gepest wordt, denk je dat het nooit meer over gaat. Als je verdrietig en alleen bent en denkt dat er niemand meer is die je kan begrijpen, vertel dan alles aan je knuffel, poes, hond of cavia. Ook kun je jouw verhaal kwijt in een dagboek. Als je gepest wordt, heb je daar zelf nooit schuld aan. Maar je doet misschien wel iets wat pesters aantrekt. Dit kun je veranderen, maar de pester is verantwoordelijk voor wat hij doet. Hij moet gewoon stoppen.