Pesten

Weerbaar worden tegen pesten

 

Luister naar de tekst 'Pesten'

Pesten

Kinderen pesten elkaar vaak. Bij pesten is het ene kind altijd sterker dan het andere. De ene heeft meer kracht, een grotere mond of meer invloed op de ander. De ene is dus altijd de winnaar, de andere altijd de verliezer. De verliezer kan zich op den duur niet meer goed verdedigen tegen al dat geweld van de winnaar. Pesten is dus nooit goedbedoeld. Pesten is niet leuk voor degene die gepest wordt.

Pesten kan op allerlei manieren

Duwen, trekken, knijpen, slaan of stompen. Maar ook boekentassen verstoppen, een broodtrommel in de vuilnisbak gooien, tekeningen kapot maken, kwetsende dingen zeggen en/of schelden. Ook bedreigen en geld afpersen, zijn manieren om iemand te pesten. Je kan dus iemand heel diep raken zonder 'aan te raken'. Het kunnen hele kleine dingen zijn, die steeds weer opnieuw gebeuren. 

Eén op de vier kinderen heeft met pesten te maken

Als je gepest wordt, of pest, ben je niet enige. Een op de vier kinderen heeft met pesten te maken. Veel kinderen worden gepest op school. Kinderen die gepest worden, hebben veel verdriet. Je voelt je vaak heel ongelukkig en wilt eigenlijk niets liever doen dan rustig alleen zijn. Je hebt geen zin meer om naar school te gaan. Je voelt je vaak ziek: buikpijn, hoofdpijn en andere klachten.  Je bent bang/boos /verdrietig en je weet niet goed waarom. Je hebt bijna geen vriendjes en vriendinnetjes. Je weet wel dat je er niet bij hoort. En je denkt vaak: ‘Wat kan/moet ik er toch aan doen?' Je weet niet meer wat je wel of niet moet doen, wat je wel of niet moet zeggen. Je weet wel dat je er niet bij hoort en dat je machteloos staat. Dag in, dag uit. Dit maakt dat je bang wordt voor andere kinderen. Het is erg moeilijk om het pesten te laten stoppen. Vaak durft een gepest kind niets tegen meester of juf te vertellen uit angst om nog meer gepest te worden. Die angst kan heel terecht zijn. Maar als een leerkracht het op een goede manier aanpakt, zal hij of zij proberen je te helpen en hoef je niet bang te zijn om het te vertellen. 

Pestkop

Als je in een groep komt waar pestkoppen een kans krijgen om de baas te spelen, kan het gebeuren dat jij gepest wordt. Vaak weet je niet waarom ze juist jou zo pesten. Er is niet veel voor nodig om gepest te worden. Er zijn honderdeneen redenen om gepest te worden. Morgen kunnen ze wel weer iets anders vinden of verzinnen waarop jij 'te pakken' bent. Iets aan je uiterlijk, aan je kleding, of omdat je slim bent, of juist niet.
 De pestkop pest bijna nooit alleen. Meestal zijn het meerdere kinderen tegen 1 en loopt het akelig af. Kinderen die met de pestkop meedoen noemen we meelopers. En wat kun je dan nog doen in je eentje tegen een pestgroepje? Pesten is daarom heel gemeen, al denkt het legertje pesters dat het 'grappig' is. 

Online pesten of cyberpesten

Ook op internet kun je gepest of seksueel misbruikt worden. Klasgenootjes kunnen het ene moment aardig over je schrijven en het volgende moment lelijke dingen over je schrijven of je bedreigen. Ook kan een volwassene je per e-mail benaderen en doen alsof hij/zij net zo oud is als jij. Als jij veel over jezelf vertelt kan hij nadat hij jouw vertrouwen heeft gewonnen ook vervelend worden en gaan dreigen. Vertel het altijd aan een volwassene die je vertrouwd.