Opkomen voor jezelf

Weerbaar worden

 

Luister naar de tekst 'Opkomen voor jezelf'

Opkomen voor jezelf

Iedereen heeft het recht op veiligheid. Jouw recht op veiligheid betekent dat een ander jouw veiligheid niet van je mag afpakken. Je bent groot genoeg om te zorgen voor je eigen veiligheid. Probeer niet in gevaarlijke of vervelende situaties terecht te komen.

Toch zijn er situaties waarin je het niet kunt helpen dat je iets naars overkomt. Een voorbeeld kan zijn dat je gepest wordt of dat iemand aan jou zit op een manier die jij niet prettig vindt. Een onbekende kan in de bus een arm om je heen slaan. Je mag dan duidelijk laten merken dat je dat niet wilt. Bij de 6 magische sleutels kun je lezen waarop je moet letten als je tegen iemand zegt dat hij of zij moet ophouden. Je kunt ook ergens anders gaan zitten of bij de eerste halte uitstappen. Ook kun je heel hard schreeuwen: Nee, dat wil ik niet, laat me los! Mensen in de bus kunnen dan letten op wat er gebeurt en de buschauffeur kan je ook helpen.

 

Een nee-gevoel

Wat kun je doen, als iemand je een nee-gevoel geeft? Andere mensen of kinderen kunnen dingen doen, waardoor je in een vervelende of onveilige situatie terecht komt. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat je gepest wordt, of dat iemand jou aanraakt op prive plekjes waardoor jij een nee-gevoel krijgt. Niemand, zelfs niet iemand die van je houdt, heeft het recht om je op zo'n manier te behandelen dat jij een nee-gevoel krijgt. Gebeurt dit dan mag je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij je weer veilig voelt. 

Dus als iemand je vast pakt, streelt of kust, slaat, uitscheldt of andere dingen met jou doet waar je een rot gevoel van krijgt dan mag voor jezelf opkomen en je hier tegen verweren. 

 

Wat kun je doen?

Als iemand jou een nee-gevoel geeft kun je op verschillende manieren reageren:

Je kunt bijvoorbeeld aan iemand die je vertrouwt vertellen dat iemand je lastig valt. Voor jou is het belangrijk dat je zo snel mogelijk weer uit die situatie komt. Probeer dit wel altijd met zo min mogelijk geweld te doen.


Soms is het het beste om de ander(en) te negeren en weg te lopen. Bijvoorbeeld als je wordt uitgescholden. Loop dan weg met een rechte rug en een opgeheven hoofd. Als ze je blijven achtervolgen kun je een winkel, patatzaak of buurthuis binnengaan en vragen of je naar huis mag bellen.


Als je niet weg kunt lopen dan is de situatie misschien op te lossen door iets te zeggen. Bijvoorbeeld wanneer iemand je vastpakt, aan je trekt of je achtervolgt, kun je zeggen:

- Laat me los!
- Ga weg !
- Stop, laat dat!
- Blijf van me af!
- Nee, dat wil ik niet!

Zeg dit met een krachtige, dwingende stem, rustig en duidelijk. Je kunt dit oefenen door allerlei teksten, voor de spiegel, tegen jezelf te zeggen. Als je dit probeert en de ander laat je los dan heb je het prima opgelost. Laat de ander je niet los dan kun je andere kinderen of volwassenen te hulp roepen, als die in de buurt zijn. Door te schreeuwen kun je ook je stem gebruiken als wapen om iemand af te schrikken. 

 

Onthoud goed

1. Het is belangrijk te weten, dat als je in de problemen komt, terwijl je zelf iets deed wat je niet mocht, je dit beter wel kunt vertellen.
2. Dat er geheimen zijn die je voor je eigen veiligheid wel aan iemand moet vertellen. Door erover te praten kun je voorkomen dat je weer in zo'n situatie terecht komt.