Weerbaarheid tips 

De Magische Sleutels

 

Luister naar de tekst 
'Magische sleutels'

Iedereen is anders en iedereen denkt anders

Jij hebt jouw mening en jouw gevoelens en daar horen anderen rekening mee te houden. Doen ze dat niet dan gaan ze over jouw grenzen. Daar moet je dan iets tegen doen. Doe je dat niet dan zullen ze alleen maar minder rekening met je gaan houden. Je gaat dan zelf denken dat het heel normaal is dat er met jou geen rekening gehouden wordt en dat jij niet zo belangrijk bent. Maar ieder mens is even belangrijk en alle mensen moeten rekening met elkaar houden. Pas als jij jezelf net zo belangrijk vindt als iemand anders, zul je voor jezelf opkomen en weerbaar worden. 'Weerbaar zijn' houdt dus in dat je zorgt dat anderen niet over jouw grenzen heengaan en dat je, als ze dat wel doen, er iets tegen doet. De zes magische sleutels kun je heel goed toepassen als iemand jouw plekje van je probeert af te pakken.

 

De 6 magische sleutels

Opkomen voor jezelf, zeggen wat je wel of niet wilt, is vaak heel moeilijk. Vooral als je merkt dat iemand stukje bij beetje steeds verder over jouw grenzen gaat. Deze persoon zal uitproberen wat hij of zij wel of niet bij jou kan doen en steeds proberen iets verder over jouw grenzen te gaan. Hoe eerder jij hem of haar hierin kunt stoppen, hoe beter dat is. Hij of zij merkt dan dat jij het gedrag niet zomaar goedkeurt en dat niet laat gebeuren. Maar ook als iemand je plotseling schopt, slaat, vastpakt of betast, zijn de 6 magische sleutels goed om te gebruiken.

 

 

Sleutel 1 - Benoem het gedrag wat jou niet bevalt.
Die persoon gaat er van uit dat jij in de war raakt; hij of zij verwacht niet dat je hem of haar verantwoordelijk stelt voor het vreemde gedrag.
Sleutel 2 - Zeg dat hij of zij onmiddellijk op moet houden.
Sleutel 3 - Blijf hem of haar aankijken; je bent veel sterker als je de persoon recht in de ogen durft aan te kijken.
Sleutel 4 - Maak je groot; laat je niet wegduwen en maak je niet klein. Ga niet zenuwachtig friemelen of schuifelen, maar sta als een boom.
Sleutel 5 - Praat met een rustige en duidelijke stem. Neem de tijd om te reageren.
Sleutel 6 - Je hoeft niet uit te leggen waarom jij wilt dat hij of zij ophoudt. Je kunt het beste steeds een duidelijk kort zinnetje herhalen, zoals 'Blijf met je handen van mij af', 'Blijf uit mijn buurt', 'Dat gaat jou niets aan'. Het is wel goed als je dit thuis voor de spiegel alvast oefent!

 

 

 

 

Wacht niet te lang met opkomen voor jezelf.
Vertrouw op je gevoel dat zegt dat de ander gemeen tegen jou is.