Weerbaar en weerbaarheid » Weerbaarheidsprogramma » Gevoelens: ja-gevoel en nee-gevoel

Gevoelens

ja-gevoel, nee-gevoel en weet-niet-gevoel

 

Luister naar de tekst 'gevoelens'

Ja-gevoel, nee-gevoel en weet-niet-gevoel

Mensen kunnen elkaar op verschillende manieren aanraken. Bijvoorbeeld iemand over zijn hoofd aaien, een stomp geven, een arm om iemand heen slaan, stoeien of zoenen. 

 

Ja-gevoel

Als je aangeraakt wordt en je vindt het fijn, dan krijg je een ja-gevoel. Alles in je zegt ja tegen die aanraking. Je wilt dat die ander doorgaat. Je kunt dit dan tegen die ander zeggen. Bijvoorbeeld als je moeder je nog even lekker onderstopt voor het slapen gaan. Of als je aan het stoeien bent met je vader en hij je helemaal gaat uitkietelen.

Wat geeft jou een ja-gevoel?

Nee-gevoel

Als je aangeraakt wordt en je vindt het niet fijn, dan krijg je een nee-gevoel. Je wilt dat de ander stopt! Je kunt dat zeggen zodat die ander dat weet. 
Wat geeft jou een nee-gevoel? 

Weet-niet-gevoel

Als je aangeraakt wordt en je weet niet zeker of je het fijn vindt of niet, krijg je een weet-niet-gevoel. Alles in je twijfelt, je weet niet goed of je wilt dat die ander daar mee doorgaat. Je kunt dan 'stop!' zeggen en de ander vertellen dat je er eerst over wilt nadenken of je het wel of niet prettig vindt. 

Het is belangrijk, dat je een ander laat weten wat je voelt. Als iemand iets leuks voor je doet, bijvoorbeeld je uitnodigt voor een verjaardag, en je laat niet merken dat je dat leuk vindt, zal hij of zij dat de volgende keer misschien niet meer doen. Laten weten wat je voelt is ook een manier om jezelf te beschermen tegen vervelende situaties. Bijvoorbeeld als iemand je steeds voor de grap een stomp geeft. Als je dan lacht zal hij daar misschien mee door blijven gaan. Als je zegt dat je het niet leuk vindt weet de ander dat hij daarmee moet stoppen.