Weerbaar en weerbaarheid » Weerbaarheidsprogramma » Een ander een nee-gevoel geven

Een ander een nee-gevoel geven

 

Luister naar de tekst 'Een ander een nee-gevoel geven'

Een ander een nee-gevoel geven

Ook jij moet proberen iemand niet aan te raken op een manier die hem of haar een nee-gevoel geeft. Wanneer je dat per ongeluk toch doet, moet je daarmee ophouden als je merkt dat de ander een nee-gevoel heeft of 'nee' zegt. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je met iemand aan het stoeien bent en die ander dat niet meer wil. Of als je ruzie maakt met je broertje of zusje. Maar ook als een jongen een meisje bij haar borsten pakt omdat hij met een vriendje gewed heeft dat hij dat durft. We hebben al gezien dat niemand het recht heeft een ander aan te raken op een manier waardoor die ander een nee-gevoel krijgt. En dat je ook moet opletten op de veiligheid van een ander. Toch zal iedereen weleens iets doen waardoor een ander een nee-gevoel krijgt.

 

Denk eens na, wanneer gaf jij voor het laatst iemand anders een nee-gevoel?


Als je dat niet expres doet en probeert het niet weer te doen, is dat niet zo erg.  Als je een ander expres aanraakt op een manier waardoor die ander een nee-gevoel krijgt, kun je dat altijd weten. Je kunt dat merken aan hoe de ander kijkt en aan de houding van zijn of haar lichaam. Iemand draait bijvoorbeeld zijn gezicht weg. Ook kan de ander tegen je zeggen dat je er mee op moet houden of hem of haar met rust moet laten. Daar moet je dan ook naar luisteren want ook jij zou het niet prettig vinden als iemand dat bij jou zou doen.

 

Als je iemand door een aanraking een nee-gevoel geeft, pak je de ander het recht op veiligheid af. Dat is nooit goed. Ook is dat nooit de schuld van de ander maar jouw verantwoordelijkheid. Toch is het soms moeilijk om te weten wat een ander wel wil en niet wil. En het kan voor een ander moeilijk zijn om te zeggen wat je bij haar of hem wel mag doen en wat niet, wat iemand wel fijn vindt en wat niet. Als een ander 'nee' zegt of 'laat me los' dan bedoelt die jongen of dat meisje daar precies mee wat wordt gezegd. Dan moet je stoppen met wat je doet. Niemand, ook jij niet, vindt het leuk om op een vervelende manier aangeraakt te worden of gedwongen te worden. Als een ander laat merken dat hij of zij het niet prettig vindt om aangeraakt te worden door jou, hoor je daar mee te stoppen. Iedereen heeft zijn grens en daar mag niemand zonder toestemming van de ander overheen gaan.