Daders

 

Luister naar de tekst 'Daders'

Daders

Een dader is iemand die dingen doet die niet mogen. Een dader pleegt een strafbaar feit. Hij doet iets waarvoor hij door de politie kan worden opgepakt. De rechter kan de dader een straf geven. Iemand die iets van een ander steelt is een dader. Daders van seksueel geweld zijn mensen die andere mensen of kinderen dwingen iets te doen wat met seks te maken heeft. Deze daders kun je niet zomaar herkennen. Ze zien er niet vies, eng, oud of raar uit, ze zijn niet gek of gestoord. Ze zien er normaal uit en kunnen zelfs erg aardig zijn. Maar...wat ze doen is niet goed en niet leuk!

Bekende en onbekende daders

Een dader kan iemand zijn die jij kent, maar het kan ook een onbekend iemand zijn. De onbekende dader is iemand die jij niet kent. De potloodventer is bijvoorbeeld een onbekende dader. Vroeger spraken ouders nooit met hun kinderen over seks. Ze vertelden hun kinderen wel dat de vreemde meneer in een lange regenjas, die je een snoepje beloofde als je even met hem meeging, levensgevaarlijk was. Maar er werd niet verteld waarom deze man gevaarlijk voor ze was. Nu het tegenwoordig gemakkelijker is om over seks te praten wordt er wel verteld dat deze 'kinderlokker' kinderen meeneemt voor seks. Als je dat meemaakt is dat nooit je eigen schuld. Wel kun je proberen te zorgen dat je niet in zo'n situatie terecht komt door nooit zomaar met een onbekende mee te gaan.

Ook kan het zijn dat je seksueel misbruikt wordt door iemand die je goed kent en die je vertrouwt. De bekende dader kan iemand zijn uit je familie bijvoorbeeld je vader, een oom of een broer. We noemen dit ook wel incest. Maar het kan ook iemand zijn uit de kennissenkring van je ouders. Je kent iemand dan goed, maar de dingen die hij doet zijn niet goed en zelfs strafbaar. Vaak zal degene die dit doet zeggen dat het een geheimpje tussen jullie tweeen is, dat niemand ooit te weten mag komen. Hij probeert hiermee te voorkomen dat jij het aan andere mensen gaat vertellen.

Dingen die er tegen jou gezegd kunnen worden zijn:
- Als je het aan je ouders vertelt geloven ze je toch niet.
- Waarom zouden ze jou geloven, jij bent nog maar een kind, ik ben volwassen.
- Als je er over praat, kom ik in de gevangenis, en dan is dat jouw schuld.

Ook kan je omgekocht worden met cadeautjes of er wordt gezegd dat het allemaal heel normaal is en dat alle ouders of volwassenen dit aan kinderen moeten leren. Maar als iemand aan jouw lichaam komt op een manier die jij niet prettig vindt dan mag je dit tegen iemand zeggen die je vertrouwt. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vaker door de bekende dader lastig gevallen dan door een onbekende dader.