Angst

 

Luister naar de tekst 'Angst'

Angst

Angst is een onplezierig gevoel. Bij angst horen bepaalde gevoelens, gedachten, vormen van gedrag en onplezierige lichamelijke reacties. Je bent dan bijvoorbeeld zenuwachtig en gespannen. Je hart kan sneller en ongelijk gaan kloppen. Je ademhaling gaat dan soms moeilijk. Je voelt een raar drukkend gevoel op de borst en rond de keel. Je hebt stijve of juist slappe spieren in armen en benen. Je gaat zweten. Soms werken de zintuigen, bijvoorbeeld je ogen of je oren, niet goed meer. Je ziet alles om je heen wazig. Je lichaam reageert dan op de angst, maar dat is gelukkig tijdelijk, het gaat wel weer over.


Deze verschijnselen kunnen per persoon en per angstige situatie wisselen. Als je iets angstigs meemaakt, denk je vaak terug aan die angstige situatie. Zo veel, dat je niet goed meer weet wat er om je heen gebeurt. Veel denken is dan een manier om van deze angstige gevoelens te kunnen winnen, maar dat gaat niet zo maar. Soms denk je zoveel aan die angstige situatie dat je er nog banger van wordt. Het kan dan gebeuren dat je bepaalde dingen niet meer wil doen, terwijl er eigenlijk helemaal geen gevaar is. Bijvoorbeeld niet meer alleen naar school durven fietsen. Dat is heel lastig voor jezelf, je beperkt jezelf dan in de dingen die je misschien toch wel graag wilt doen. Ergens bang voor zijn is niet leuk, maar het kan wel heel goed zijn. Als je bang wordt, betekent dat vaak dat je voelt dat er iets gebeurt wat niet prettig is. Het is een soort alarmbelletje wat in je hoofd rinkelt en aan jou vertelt dat je waakzaam en alert moet zijn. 

Assertief reageren

Als je voor bang zijn een ander gevoel bedenkt,bijvoorbeeld trots zijn op jezelf, dan ga je je weer wat beter voelen. Je zult jezelf dan in vervelende situaties goed gaan beschermen, je komt dan meer voor jezelf op. Je wilt niet dat er iets met je gebeurt wat jij niet leuk vindt. Hierdoor ben je weerbaarder. Trots zijn op jezelf is iets anders dan stoer doen. Het komt overeen met blij en tevreden zijn met jezelf. Trots kun je zijn op de dingen die je goed kunt en dit geeft je een goed gevoel over jezelf. Je vindt jezelf de moeite waard. Dat is heel belangrijk. Als je in een vervelende situatie komt zul je dan beter voor jezelf opkomen. Je zult dan 'assertief' (weerbaar) reageren. Assertief reageren wil zeggen dat je je niet op je kop laat zitten als iemand je pest, of als iemand aan je zit op een manier die je niet prettig vindt.