Weerbaar en weerbaarheid » Mentaal - verbaal - fysiek

Mentaal - Verbaal - Fysiek

 

Weerbaarheidslessen bestaan uit mentale, verbale en fysieke onderdelen. Deze drie onderdelen versterken elkaar, je kunt ze niet los van elkaar zien. Als je je fysiek sterker gaat voelen, omdat je bepaalde doeltreffende technieken kunt toepassen als dit nodig is, voel je je mentaal beter opgewassen tegen lastige of bedreigende situaties en kun je deze met minder angst tegemoet treden. De kans dat de ander zijn ‘aanval’ doorzet wordt hierdoor aanzienlijk kleiner. Als je je mentaal en/of verbaal sterker gaat voelen, kom je zelfverzekerder over en dit straal je uit (je houding wordt rechter). Als je iets zegt, klinkt je stem krachtig. Deze fiere houding maakt het voor de ander niet aantrekkelijk jou (nog langer) lastig te vallen. Je krijgt meer lef om de nare situatie, waarin je je bevindt, aan te gaan en de ander te confronteren. Hoe eerder de confrontatie wordt aangegaan, hoe sneller de lastige of bedreigende situatie eindigt.

 

Mentale training
De mentale training omvat oefeningen in houding en zelfbeeld, gronden en aarden, grenzen aangeven, confronteren, intuïtie, ontspanningsoefeningen en dader-identificatie.

 

Verbale training
Naast het mentale en het fysieke trainen zijn er oefeningen om de verbale weerbaarheid te trainen. Het praten over de onderwerpen, ademhalingsoefeningen, schreeuwoefeningen en oefeningen zoals het herkennen van de leider van de groep.

 

Fysieke training
De fysieke training omvat de verdedigingshouding, kwetsende technieken, bevrijdingstechnieken, weringen, grondverdediging, klemtechnieken, reageren op een groep, gelegenheidswapens, reactievermogen en werken met targets (stootkussentjes).